Синтез и исследование новых полифункциональных четвертичных аммониевых солей в качестве ингибиторов кислотной коррозии металлов - Ф. А. Риша; Н. К. Тагмазян; Г. П. Оганесян; К. Ц. Тагмазян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Синтезированы хинолиниевые соли, содержащиe функционально замещенные β, γ- непредельные группы. Исследованы их ингибирующие свойства в качестве ингибиторов кислотной коррозии. Установлено, что все синтезированные соединения являются эффективными высокотемпературными ингибиторами процесса кислотной коррозии углеродистых сталей, одновременно тормозящими катодный и анодный процессы, т. е. они являются смешанными ингибиторами. Սինթեզվել են քինոլինիումային աղեր, որոնք պարունակում են 2-բուտենիլ (բուտինիլ) և β,γ-ոչ սահմանային ֆունկցիոնալ տեղակալված խմբեր: Ուսումնասիրվել են պաշտպանիչ հատկությունները որպես թթվային կոռոզիայի ինհիբիտորներ` գրավիմետրիկ և պոտենցիոստատիկ եղանակներով: Պարզվել է, որ սինթեզված միացությունները հանդիսանում են ածխածնային մետաղնե\ րի թթվային կոռոզիայի արդյունավետ ինհիբիտորներ, որոնք արգելակում են ինչպես կատոդային, այնպես էլ անոդային պրոցեսները, հանդիսանում են խառը տիպի ինհիբիտորներ: Quaternary ammonium salts, containing butene(butyne)-2-yl and functionally substituted β, γ- unsaturated groups, are synthesized. By gravimetric method, their protective properties as acidic corrosion inhibitors are investigated. Polarization curves are received. It is shown, that the synthesized compounds are inhibitors of mixed type and impede both the anodic and cathodic processes.
Keywords: Chemistry; Polymeric Chemistry