Спектральное исследование взаимодействия 1-метилимидазола с нитрокомплексом мезо-тетрафенилпорфиринатокобальта - А. А. Оганесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Кратковременная выдержка сублимированного слоя нитрокомплекса мезоPтетрафенилпорфиринатокобальта (CоТФП(NO2)) в парах 1-метилимидазола ведет к образованию 6-координированного нитрокомплекса мезо-тетрафенилпорфиринатокобальта с транс-1-метилимидазольным лигандом, что показано методами ИК и электронной абсорбционной спектроскопии с привлечением данных по изотопозамещенному 15NO2. Полученный комплекс стабилен как в твердой фазе, так и в растворе. Մեզո-տետրաֆենիլպորֆիրինատոկոբալտի նիտրոկոմպլեքսի (CoTPP(NO2)) սուբլի-մացված շերտերի հետ 1-մեթիլիմիդազոլի (1-MeIm) գոլորշիների կարճատև ազդեցությունը հանգեցնում է մեզո-տետրաֆենիլպորֆիրինատոկոբալտի (1-MeIm)CоTPP(NO2) 6-կոորդինացված նիտրոկոմպլեքսի առաջացման: Դա ցույց է տրված ԻԿ և էլեկտրոնային ադսորբցիոն սպեկտրալ եղանակներով և լրացուցիչ հիմնավորված է իզոտոպատեղակալված 15NO2-ի օգտագործմամբ: Interaction of CoTPP (TPP-dianion of meso-tetraphenylporphyrin) sublimed layers with low pressure NO2 gas leads to formation 5-coordinate nitro-complex CоTPP(NO2). Exposure of these layers to the vapors of 1-methylimidazole (1-MeIm) result in the formation of the first 6-coordinate nitro complex (1-MeIm)CоTPP(NO2) with sterically unprotected Co-porphyrin. Its formation is demonstrated by the FTIR and UV-visible spectroscopy with additional support providing by use of 15N-labeled nitrogen dioxide. The obtained complex is stable both in a solid phase, and in a solution.
Keywords: Chemistry; Organic Chemistry