Структура, морфология и механические свойства нанокомпозитов на основе полимерных смесей - С. М. Айрапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом экструзии получены нанокомпозиты на основе сополимера винилиденфторида с гексафторпропиленом, полиамида 6 и их смесей, наполненных слоистым силикатом. Установлено, что в зависимости от типа полимерной матрицы могут образовываться нанокомпозиты как с интеркалированной, так и деламинированной структурой. Исследованы структуры и морфология нанокомпозитов, а также фазовые переходы между α- и γ- кристаллическими формами полиамида 6 и показано, что нанонаполнитель способствует образованию γ- формы. Պոլիամիդ 6 (ՊԱ 6) և վինիլիդեն ֆտորիդbհեքսաֆտորպրոպիլեն համապոլիմեր չհամակցվող խառնուրդների և շերտավոր սիլիկատների հիման վրա էքստրուզիայի եղանակով պատրաստվել են նանոկոմպոզիտներ: Ռենտգենյան ճառագայթների դիֆրակցիայի և տրանսմիսիոն էլեկտրոնային միկրոսկոպիայի եղանակներով հաստատվել է, որ պոլիմերային խառնուրդներում լցոնի շերտերը լիովին տարանջատվում են առաջացնելով տարանջատված կառուցվածքով նանոկոմպոզիտներ: Ցույց է տրվել, որ նանոլցոնը ազդում է ՊԱ 6-ի α- և γ- բյուրեղային ձևերի միջև ֆազային անցումների վրա: The polymer nanocomposites based on organoclay and immiscible blends of polyamide 6 (PA6) with copolymer of vinylidene fluoride-co-hexafluoropropylene (VDF-HFP) have been prepared by melt compounding. The exfoliated structure in the polymer blend based nanocomposites has been confirmed by X-ray diffraction (XRD) patterns and transmission electron microscopy images. The comparative XRD and differential scanning calorimetry studies show that the introduction of silicates into polymer blends has effect on crystalline morphology of PA6 which is favorable for the formation of γ-form crystals.
Keywords: Chemistry