Кислоты и основания Л.Полинга - А. А. Геворкян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основе электроотрицательностей атомов предложен подход к количественной характеристике сродств атомов молекул в зарядных единицах химической связи. Это мера, которая в оценке сродств атомов играет такую же роль, какую углеродная единица в определении массы атомов и молекул в химии. Причем положительно заряженные частицы названы кислотами, а отрицательно заряженные – основаниями (кислотами и основаниями Л. Полинга). Քիմիական կապի ատոմների խնամակցական ուժերը լիցքային միավորներով և քանակորեն գհահատելու համար առաջարկվում է մի մոտեցում, որի հենքում ընկած է քիմիական տարրերի ատոմների էլեկտրաբացասականության աղյուսակային արժեքները: Դա մի չափանիշ է, որը մոլեկուլների ատոմների խնամակցության գնահատման ժամանակ կատարում է այն դերը, ինչը կատարում է ածխածնային միավորը ատոմների և մոլեկուլների զանգվածները որոշելիս: Մոտեցման մեջ դրական լիցք կրող ատոմները կոչվում են պոլինգյան թթուներ, իսկ բացասական լիցք կրողները՝ պոլինգյան հիմքեր: The key problem of the chemistry is the affinity of atoms – both of loose and those of incorporated into chemical bonds. This long-standing problem at last was solved on the basis of common electronegativity of loose atoms. It becomes possible by ascribing to partial ionic character of the chemical bond the tenzors properties having only two particular significances – positive charge for less electronegative atom of the bond, and the negative one for more electonegative atom of the bond.
Keywords: Chemistry