Кинетика кристаллизации поли-ε-капролактама в ходе адиабатической полимеризации - А. О. Тоноян; Г. Ц. Вардересян; С. П. Давтян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Кратко проанализированы некоторые теоретические модели кристаллизации полимеров. Проведено разделение кинетических кривых процесса кристаллизации в ходе адиабатического повышения температуры реакции при совместном протекании полимеризации и кристаллизации. На основе анализа полученных экспериментальных данных и их сопоставления с литературными предложено уравнение кристаллизации. Показано, что полученное уравнение достаточно хорошо описывает кинетику кристаллизации поли-ε-капролактама в ходе неизотермической анионной активированной полимеризации ε-капролактама. Վերլուծվել են պոլիմերների բյուրեղացման պրոցեսների որոշակի տեսական մոդելներ: Պոլիմերացման և բյուրեղացման պրոցեսների միաժամանակ ընթանալու պայմաններում կատարվել է նրանց կինետիկական կորերի տարանջատում: Ստացված փորձնական տվյալների վերլուծության արդյունքում և գրական տվյալների հետ համեմատելով առաջարկվել է բյուրեղացման պրոցեսի հավասարում: Ցույց է տրվել, որ ոչ իզոթերմիկ պայմաններում ստացված պոլի-ε-կապրոլակտամի բյուրեղացման պրոցեսը նկարագրվում է առաջարկված հավասարումով: Some theoretical models of crystallization of polymers are briefly analyzed. Separation of kinetic curves of process of crystallization during adiabatic rise in temperature of reaction is carried out at parallel proceeding processes of polymerization and crystallization. On the basis of the analysis of the received experimental data and their comparison to the literary data the equation of crystallization is offered. It is shown, that the received equation well enough describes the kinetic of the crystallization of poly-ε-kaprolactam during not isothermal anionic activated polymerization of ε- kaprolactam.
Keywords: Chemistry