Цепные газофазные реакции. Современные проблемы - А. А. Манташян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В обзоре обобщены результаты исследований в области газофазных цепных реакций, выполненных в последние годы в ИХФ НАН РА, направленные на решение вопросов, представляющих практический интерес, таких, как повышение избирательности процесса, окислительного превращения природного газа в метанол, особенности холодных пламен (ХП) углеводородов циклического строения, в частности циклогексана, содержащихся в различного рода углеводородных топливах, на интенсивность и полноту сгорания которых влияют ХП примесей циклогексана, осуществление сопряженных процессов превращения диоксида серы SO2 с образованием SO3 и элементарной серы под воздействием цепных реакций окисления углеводородов и водорода. Հոդվածում ամփոփված են գազաֆազ շղթայական ռեակցիաների ասպարեզում ՀՀ ԳԱԱ Քիմիական ֆիզիկայի ինստիտուտում վերջին տարիներին կատարված հետազոտությունների արդյունքները, որոնք ուղղված են գործնական կարևորություն ունեցող այնպիսի հարցերի լուծմանը, ինչպիսիք են` բնական գազի անմիջական օքսիդացման եղանակով մեթանոլի փոխարկման պրոցեսի ընտրողականության բարձրացումը, ցիկլիկ ածխաջրածինների` մասնավորապես տարբեր ածխաջրածնային վառելանյութերում պարունակվող ցիկլոհեքսանի սառը բոցերի առանձնահատկությունների հետազոտումը, որոնցով պայմանավորված է վառելանյութերի այրման խորությունը և ինտենսիվությունը, ածխաջրածինների և ջրածնի շղթայական ռեակցիաների ազդեցությամբ SO2ից SO3ի և տարրական ծծմբի փոխարկման զուգորդված պրոցեսների իրականացումը: The results of investigations of chain gas phase reactions which are directed for solving practically important problems have been carried out in the Institute of Chemical Physics NAS RA during last years are discussed, such as: the problem of increasing methanol formation selectivity in the direct natural gas oxidation process,the peculiarities of cool flame of cyclic hydrocarbons, particularly cyclohexane, which are containing in the different kinds of fuel. The influence of cool flame on intensity and full consumption of fuels burning. Conjugated processes of SO2 conversion to SO3 and sulfur under effect of hydrocarbon and hydrogen oxidation chain gas phase reactions.
Keywords: Chemistry