Новый метод получения сплавов на основе переходных металлов - С. К. Долуханян; А. Г. Алексанян; В. Ш. Шехтман; А. А. Манташян; Д. Г. Маилян; О. П. Тер-Галстян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Разработан принципиально новый метод получения сплавов тугоплавких металлов путем компактирования смеси порошков гидридов переходных металлов с последующим дегидрированием. В работе дается описание разработанной методики для получения сплавов на основе тугоплавких металлов. Проведено детальное исследование условий формирования сплавов из гидридов соответствующих металлов. Получены бинарные и тройные сплавы с αT и ωTфазами. Մշակված է դժվարահալ մետաղների համաձուլվածքների ստացման սկզբունքորեն նոր մեթոդ` անցումային մետաղների հիդրիդների փոշիների խառնուրդի կոմպակտավորման և հետագա դեհիդրիդացման կիրառմամբ: Աշխատանքում բերված է մշակված մեթոդի նկարագրությունը: Կատարված են համապատասխան մետաղների հիդրիդներից համաձուլվածքների ձևավորման պայմանների մանրակրկիտ ուսումնասիրություններ: Ստացված են երկT և եռակոմպոնենտ համաձուլվածքներ αT և ωTֆազային բաղադրություններով: In principle new technique was elaborated for obtaining the alloys of refractory metals by their hydrides compacting and following dehydrogenation. In this work, the elaborated technique is described. The conditions of alloys formation from different hydrides of appropriate metals was investigated in detail. The influence of the process parameters such as: chemical peculiarities, composition of source hydrides, phase transformation during dehydrogenation, etc. on the alloys formation were established.
Keywords: Chemistry