Изучение адсорбции кислорода и аргона на Ag-мордените, полученном из природного морденита Ширака - Ф. А. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В работе объемным методом исследована адсорбция кислорода и аргона на Ag-мордените, полученном из природного морденита Ширака. Показано, что кислород значительно больше адсорбируется, чем аргон. Оценены размеры пор Ag-морденита, которые оказались меньше, чем кинетический диаметр аргона, и больше, чем кинетический диаметр кислорода, чем и объясняется большая величина адсорбции кислорода по сравнению с аргоном.Աշխատանքում հետազոտված է Շիրակի բնական մորդենիտից ստացված Ag-մորդենիտի վրա թթվածնի և արգոնի ադսորբցիան ծավալային մեթոդով: Ցույց է տրված, որ թթվածնի ադսորբցիայի մեծությունը զգալիորեն գերակշռում է արգոնի ադսորբցիայի մեծությունը: Գնահատված է Ag-մորդենիտի խոռոչների չափսը, որը ավելի մեծ է, քան թթվածնի մոլեկուլների կինետիկական տրամագիծը, և ավելի փոքր, քան արգոնի կինետիկական տրամագիծը, որով և բացատրվում է թթվածնի ադսորբցիայի գերազանցումը արգոնի ադսորբցիայից: In this work, oxygen and argon adsorption on natural and Ag-mordenite of Shirak was investigated by the volumetric method. It was shown that argon adsorption on natural mordenite is higher than that of oxygen. However, the adsorption of the oxygen on Ag-mordenite considerably is higher than that of oxygen. Pore dimensions of Ag-mordenite is evaluated which turned out to be larger than the kinetic diameter of oxygen and lower than the kinetic diameter of argon which explains the higher rate of adsorption of oxygen with regard to argon.
Keywords: Inorganic Chemistry