Взаимодействие в тройной системе Rb3ErF6-Rb3PrF6-Rb3YF6. - Р. Х. Адамян; М. Г. Арутюнян; Г. Г. Бабаян; С. К. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методами термографического, рентгенографического, кристаллооптического анализов и определением удельной электропроводности исследованы бинарные системы Rb3ErF6SRb3PrF6, Rb3ErF6S Rb3YF6 и тройная система Rb3ErF6SRb3PrF6SRb3YF6 с построением диаграммы плавкости. Показано, что в бинарных системах образуется непрерывный ряд твердых растворов I типа по классификации Розебома, а в тройной системе – непрерывный ряд твердых растворов как в жидком, так и в твердом состоянии. Թերմոգրաֆիկ, ռենտգենոգրաֆիկ, բյուրեղաօպտիկ անալիզների եղանակներով և տեսակարար էլեկտրահաղորդականության որոշման միջոցով ուսումնասիրվել են Rb3ErF6S Rb3PrF6, Rb3ErF6SRb3YF6 բինար և Rb3ErF6SRb3PrF6SRrb3YF6 եռկոմպոնենտ համակարգերը: Հալույթային դիագրամի կառուցմամբ ցույց է տրվել, որ բինար համակարգերում առաջանում է Ռոզեբոմի դասակարգմամբ I տիպի պինդ լուծույթների անընդհատ շարք, իսկ եռկոմպոնենտ համակարգում` պինդ լուծույթների անընդհատ շարք` ինչպես հեղուկ, այնպես էլ պինդ վիճակում: Interaction in the ternary Rb3ErF6-Rb3PrF6-Rb3YF6 system has been studied by thermogravimetric, XRD, crystallooptics analysis and by measuring specific electroconductivity of melts. Binary Rb3ErF6-Rb3YF6, Rb3ErF6 Rb3YF6 systems have been studied for designing the fusibility diagram of Rb3ErF6-Rb3PrF6-Rb3YF6 ternary system.
Keywords: Քիմիա