Предсказание реакционной способности галоформов на основании принципов обобщенной теории кислот и оснований - К. А. Петросян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Вопреки традиционной точке зрения, показано, что взаимодействие галоформов (тригалогенметанов) с основаниями контролируется не протонной подвижностью водорода связи С-Н, а гетеролизом связи С-галоген. По этой причине экспериментально наблюдающийся ряд реакционной способности галоформов (CHF3 < НCCl3 < CHBr3 < CHJ3), предсказывающийся обобщенной теорией кислот и оснований, является ожидаемым, но не аномальным явлением. Հակառակ դասական պատկերացումների, ցույց է տրվել, որ հալոֆորմների (տրիհալոգենմեթանների) փոխազդեցությունը հիմքերի հետ ղեկավարվում է ոչ թե C – H կապի ջրածնի շարժունակությամբ, այլ C- հալոգեն կապի հետերոլիզով: Այդ պատճառով հալոֆորմների ռեակցիոնունակության շարքը ( CHF3 < CHCl3 < CHBr3 < CHJ3 ), որը նկատվել է փորձնականորեն, համաձայն թթվահիմնային ընդհանրական տեսության, համարվում է ոչ թե անոմալ, այլ օրինաչափ երևույթ: In spite of classic theory, is shown, that haloform (threehalogenmetans) interaction with bases not controlled by movable hydrogen of C-H bond, but by heterolysis of C-halogen bond. That's why row of haloform reactivity (CHF3 < CHCl3 < CHBr3 < CHJ3). Which are practically observed, according to acid-base theory, not regard anomaly, but standard occurrence.
Keywords: Organic Chemistry