О механизме внутримолекулярной циклизации солей диалкилаллил(кротил)-3-алкенилпропин-2-ил-аммония - Э. О. Чухаджян; М. К. Налбандян; А. Р. Геворкян; Ф. С. Киноян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Установлено, что при катализируемой основанием внутримолекулярной циклизации солей аммония, содержащих наряду с 3-алкенилпропин-2-ильной группы аллильного типа, аналогично пропаргильным солям, ениновый фрагмент непосредственно участвует в циклизации без предварительного алленообразования. ԻԿ սպեկտրալ ուսումնասիրությունների հիման վրա հաստատվել է, որ ալիլային խմբի հետ մեկտեղ 3-ալկենիլպրոպին-2-իլ բաղադրիչ պարունակող ամոնիումային աղերի հիմքով կատալիզվող ներմոլեկուլային ցիկլացման ժամանակ, պրոպարգիլային աղերի նման, 3-ալկենիլպրոպին-2-իլ խումբն անմիջապես է մասնակցում ցիկլացմանը որպես π4-բաղադրիչ: During base-catalyzed intramolecular cyclization of ammonium salts containing groups of allylic type with 3-alkenylpropyn-2-yl group analogous to propargylic salts 3-alkenylpropyn-2-yl group immediately participates in cyclization as π4-fragments.
Keywords: Organic Chemistry