Синтез производных L-рамнозы как удобных акцепторов для реакции гликозилирования - Г. А. Карапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Нами разработан метод получения производных L-рамнозы и осуществлен синтез новых соединений. Полученные синтоны являются ценными соединениями в целевых синтезах природных соединений. Впервые получены монокристаллы метил-2-0-ацетил-4-бензоил-α-L-рамнопиранозида и с помощью рентгеноструктурного анализа подтверждена структура. Աշխատանքում մշակվել է Լ ռամնոզայի ածանցյալների ստացման մեթոդ և իրականացվել է նոր միացությունների սինթեզ: Ստացված սինտոնները իրենցից ներկայացնում են արժեքավոր նյութեր բնական միացությունների նպատակային սինթեզներում: Հաջողվել է առաջին անգամ ստանալ մեթիլ 2–Օ-ացետիլ-4-բենզոիլ-α-Լ-ռամնոպիրանոզիդի մոնոբյուրեղներ և ռենտգենոկառուցվածքային անալիզի օգնությամբ կատարվել է կառուցվածքի վերծանում: L-rhamnose belongs to 6-deoxysugars which has attracted an interest because of its natural occurrence. It is known to be a compositional part of repeating units of pectin fragments and many different bacterial polysaccharides. The synthesis of new building blocks of L-rhamnose is described. We have also reinvestigated the synthesis of some L-rhamnose derivatives. The X-ray diffraction studies of methyl 2-O-acetyl-4-O-benzoyl-α-L rhamnoside (VI) have been performed and a pathway for the synthesis of new rhamnosyl acceptors at C-3 and C-4 suggested.
Keywords: Organic Chemistry