Зависимость направления реакции от противоиона медного катализатора - К. А. Петросян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է նոնեն-1-ի ալկիլացման ռեակցիան տրիքլորքացախաթթվի մեթիլ և բուտիլ էսթերներով միարժեք պղնձի քլորիդի և բրոմիդի ներկայությամբ: Պարզվել է, որ միարժեք պղնձի քլորիդի առկայությամբ ռեակցիայի արդյունքում ստացվում է միայն մեկ արգասիք` 2,2,4-ունդեկանաթթվի համապատասխան էսթերը: Նույն ռեակցիան պղնձի բրոմիդի առկայությամբ հանգեցնում է 2 արգասիքների 1:9 մոլային հարաբերությամբ: Նրանցից մեկը վերը նշված էսթերն է, մյուսը` 2,2-դիքլոր-4-հեպտիլբուտիրոլակտոնը: Պղնձի հակաիոնից կախված ռեակցիայի քեմոսելեկտիվության փոփոխության պատճառները բացահայտվում են: The addition reaction of nonen-1 and alkyl trichloroacetates was investigated. It was shown that in the presence of copper chloride the sole product of the reaction become the esters of 2,2,4- trichloroundecanoic acid, whereas the same reaction in the presence of cuprous monobromide leads to the mixture of the above mentioned esters and 2,2-dichlor-4-heptilbutirolaktone in the proportion 1:9. The elucidation of this chemoselectivity alteration origin is in progress.
Keywords: Chemistry