Синтез новых производных пирано(тиопирано)- [4՛,3՛: 4,5]пиридо[2,3-b] тиено[3,2-d]пиримидинов и пиримидо[5՛,4՛: 2,3] тиено[2,3-c]изохинолинов - Ш. Ф. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основе 1-амино-2-этоксикарбонилпирано(тиопирано)[4,3-d]тиено[2,3-b] пиридинов и соответствующего тиено[2,3-b]изохинолина разработаны методы синтеза новых конденсированных производных тиено[3,2-d] пиримидинов. Выявлены тиоалкильные, оксиалкильные и аминопроизводные. 1-Ամինո-2-էթօքսիկարբոնիլպիրանո(թիոպիրանո)-[4,3-d]թիենո[2,3-b] պիրիդինների և համապատասխան թիենո[2,3-b]իզոքինոլիների հիման վրա մշակվել են թիենո[3,2-d] պիրիմիդինների կոնդենսացված ածանցյալների սինթեզի եղանակներ: Պիրիդո[2,3-b]թիենո[3,2-d] պիրիմիդինների շարքում հայտնաբերվել են նոր միացություններ, որոնք հետաքրքրություն են ներկայացնում որպես կենսաբանական ակտիվ միացություններ: On the basis of 1-amino-2-ethoxicarbonylpyrano (thiopyrano)[4,3-d]thieno[2,3-b] pyridins and corresponding thieno[2,3-b]isoquinoline the methods of synthesis of condensed thieno[3,2-d] pyrimidines are elaborated. In the row of pyrido[2,3-b]thieno[3,2-d] pyrimidines the new biologically active compounds are revealed.
Keywords: Organic Chemistry