Спектрофотометрическое определение палладия(II) аллилтиомочевиной - А. Р. Мкртчян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Cпектрофотометрическим методом изучено взаимодействие палладия(II) с аллилтиомочевиной. Определены оптимальные концентрации серной и хлористоводородной кислот. Подчиняемость основному закону фотометрии наблюдается в интервале содержаний 5,0 №10-6 -1,4 ∙ 10-4 М Pd(II) (2 М H2SO4) и 1,0 ∙10-5 – 1,2∙10-4 М Pd(II) (2 М HCl). Методами молярных отношений, изомолярных серий и сдвига равновесия определены составы образующихся комплексных соединений. Разработанный метод фотометрического определения палладия(II) аллилтиомочевиной применен для его определения в электролите палладирования. Սպեկտրաչափական եղանակով ուսումնասիրվել է պալադիումի փոխազդեցությունը ալիլթիոմիզանյութի հետ: Որոշվել են ծծմբական թթվի և աղաթթվի օպտիմալ կոնցենտրացիաները: Ֆոտոմետրիայի հիմնական օրենքին ենթարկումը նկատվում է 5,0 ∙10-6 – 1,4 ∙ 10-4 М Pd(II) (2 М H2SO4) և 1,0 ∙10-5 – 1,2(10-4 М Pd(II) (2 М HCl) տիրույթում: Մոլային հարաբերությունների, իզոմոլյար սերիաների և հավասարակշռության տեղաշարժի եղանակներով որոշվել է առաջացած կոմպլեքսային միացությունների բաղադրությունը: Ալիլթիոմիզանյութով պալադիում(II)-ի սպեկտրաչափական որոշման եղանակը կիրառվել է պալադիումապատման էլեկտրոլիտում նրա որոշման համար: An interaction between allylthiourea and palladium(II) has been studied by means of spectrophotometric method. Optimal concentrations of hydrochrloric and sulfuric acids have been determined. Subjecting of the data obtained to the photometry’s main low is observed within 5.0 •10-6 – 1.4 • 10-4 М Pd(II) (2 М H2SO4) and 1.0 •10-5 – 1.2•10-4 М Pd(II) (2 М HCl) concentration range. Compositions of the forming complex compounds have been determined by means of molar ratio, isomolar series and equilibri-um shift methods. The method of spectrophotometric determination of palladium(II) by allylthiourea has been applied for analysis of palladium-plating electrolytes.
Keywords: Analytic Chemistry