Синтез новых производных вицинальных аминоспиртов - А. С. Галстян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Взаимодействием аллилглицидилового эфира с пиперидином, диэтаноламином, аммиаком и диэтиламином осуществлен синтез 1-N-пиперидино-3-аллилоксипропан-2-ола, 1 N-диэтаноламино-3-аллилоксипропан-2-ола, 1-амино-3-аллилоксипропан-2-ола, N,N-ди-(2-гидрокси-3-аллилоксипропил-1)амина и 1-N-диэтиламино-3-аллилоксипропан-2-ола. Փոխազդեցության մեջ դնելով ալիլգլիցիդային եթերը պիպերիդինի, դիէթանոլամինի, ամոնիակի և դիէթիլամինի հետ սինթեզվել են` 1-N-պիպերիդինո-3-ալիլօքսիպրոպանոլ 2, 1-N-դիէթանոլամինո-3-ալիլօքսիպրոպանոլ-2, 1-ամինո-3-ալիլօքսիպրոպանոլ-2, N,N-դի-(2-հիդրօքսի-3-ալիլօքսիպրոպիլ-1)ամին և 1-N-դիէթիլամինո-3-ալիլօքսիպրոպանոլ-2: Synthesis of 1-N-piperidino-3-alliloxipropanol-2, 1-N-diethanolamino-3-alliloxi¬pro¬pa¬nol-2, 1-amino-3-alliloxipropanol-2, N, N-di-(2-hydroxi-3-alliloxipropyl-1)amin and 1-N-diethylamin-3-alliloxipropanol-2, is carried out of by interaction allilglicidylether with piperidin, diethanolamin, ammonia and diethylamin.
Keywords: Organic Chemistry