Кинетический анализ превращения оксидов серы SO2 и SO3 в среде цепной реакции окисления метана методом математического моделирования - А. М. Аветисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом математического моделирования проведен кинетический анализ возможных путей превращения оксидов серы SO2 и SO3 в среде цепной реакции окисления метана. Оценены константы скоростей элементарных реакций: SO2 + CH3O2 (HO2) → SO3 + CH3O (OH), SO3 + CH3O2 (HO2) → SO2 + CH3O (OH) + O2, при которых кинетика накопления SO3 соответствует экспериментально установленным в работе кинетическим характеристикам. Մաթեմատիկական մոդելավորման եղանակով իրականացվել է մեթանի օքսիդացման շղթայական ռեակցիայի միջավայրում ծծմբի օքսիդների` SO2 և SO3, փոխարկման հնարավոր ուղիների կինետիկական վերլուծություն: Գնահատվել են հետևյալ տարրական ռեակցիաների` SO2 + CH3O2 (HO2) →SO3 + CH3O (OH), SO3 + CH3O2 (HO2) →SO2 + CH3O (OH) + O2, արագության հաստատունները, որոնց դեպքում SO3-ի կուտակման կինետիկան համապատասխանում է նախկինում փորձնականորեն դիտարկված կինետիկական օրինաչափություններին: By the method of mathematical simulation was carried out the kinetic analysis of possible transformations of sulphur oxides (SO2 and SO3) in the medium of methane oxidation chain reaction. It were estimated the rate constants of elementary reactions: SO2 + CH3O2 (HO2) → SO3 + CH3O (OH), SO3 + CH3O2 (HO2) → SO2 + CH3O (OH) + O2, which the SO3 accumulation kinetics corresponds to the previously observed experimental kinetic characteristics at.
Keywords: Chemistry; Physical Chemistry