Особенности превращения метан-кислородных смесей в режиме самовоспламенения в присутствии добавок пропана - А. А. Манташян; Э. Р. Маркарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучено влияние добавок пропана на самовоспламенение метан-кислородных смесей. Установлено, что добавки пропана снижают пределы самовоспламенения и способствуют направленному развитию процесса с образованием водорода и моноксида углерода, исключая образование сажи. На основе полученных экспериментальных результатов сделан вывод, что добавки пропана и продукты его окисления способствуют интенсификации процессов разветвления, участвуя также в элементарных актах продолжения цепей. Ուսումնասիրված է պրոպանի հավելումների ազդեցությունը մեթանթթվածնային խառնուրդների ինքնաբոցավառման վրա:Որոշված են այնպիսի պարամետրեր, որոնց դեպքում դիտվում են ըստ այս արգասիքների պրոցեսի առավելագույն ելքը և սելեկտիվությունը: Ստացված փորձնական արդյունքների հիման վրա արված է եզրակացություն, որ պրոպանի հավելումները և նրա օքսիդացման արգասիքները նպաստում են ճյուղավորման պրոցեսի ինտենսիվացմանը` նույնպես մասնակցելով շղթաների շարունակման տարրական ակտերում: The influence of propane additives on methane-oxygen mixtures self-ignition was studied. It was established that propane additives decrease self-ignition limits of methane-oxygen mixture. Hence, it was consumed that self-ignition obviously has chain nature. On the basis of obtained experimental results was concluded that propane additives and products of its oxidation facilitate to the chain-branching processes intensification, participating at the same time in chain-propagation elementary acts as well.
Keywords: Physical Chemistry