Синтез композиционных материалов BN-B4C в режиме горения - Г. Л. Хачатрян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучены возможности синтеза композиционных порошков ВN-B4С в режиме горения. Выявлено, что данный композит не может быть получен непосредственно из элементов. Установлено, что плотность исходного образца оказывает решающее воздействие на параметры горения, а также на состав получаемых продуктов. Оценено влияние газифицирующихся компонентов на средний характерный размер частиц продукта. Ուսումնասիրվել են այրման ռեժիմում բորի նիտրիդ–բորի կարբիդ կոմպոզիցիոն նյութի ստացման հնարավորությունները: Հաստատվել է, որ այրման ռեժիմում նշված կոմպոզիտը հնարավոր չէ ստանալ տարրերի անմիջական փոխազդեցության միջոցով: Հաստատվել է, որ ելային նմուշների խտությունը մեծ ազդեցություն է ունենում այրման պարամետրերի ու ստացվող վերջանյութերի բաղադրության վրա:Գնահատվել է վերջանյութերի մասնիկների միջին բնութագրական չափսի վրա գազաֆիկացվող բաղադրիչների ազդեցությունը: The possibilities for synthesizing the ВN-B4C composite under the combustion mode are studied. It is revealed that this composite can not be obtained by immediate interaction between elements.It is established that the sample’s density is of crucial importance in combustion parameters, as well as in the composition of products obtained. The influence of gasifying components on the average characteristic particle size of products is also estimated.
Keywords: Physical Chemistry