Кинетические особенности окисления природного газа в присутствии добавок пропана. Математическое моделирование - А. А. Манташян; Э. Р. Маркарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մաթեմաթիկական մոդելավորման եղանակով իրականացվել է բնական գազի` մեթանի, օքսիդացման մեխանիզմի վերլուծությունը պրոպանի հավելումների առկայությամբ, տարբեր պայմաններում: Բացահայտված են պրոցեսի իրականացման երկու ուղի` ցածր ջերմաստիճաններում մեթանոլի առավել առաջացմամբ և ոչ իզոթերմ պայմաններում սինթեզ գազի (H2 և CO-ի) ստացմամբ: Վերլուծության արդյունքները հաստատվել են նախնական փորձնական տվյալներով: The analysis of natural gas (methane) oxidation mechanism in the presence of propane additions under different conditions was carried out by the mathematical simulation. Two directions of process execution were revealed: a) Preferential formation of methanol with decreasing of temperature; b) Formation of H2 and CO mixture (synthesis gas) under nonisothermal conditions. The results of mathematical simulation were verified by preliminary experimental data.
Keywords: Chemistry