Деформационно-прочностные свойства поливинилхлорида, наполненного модифицированным мелом - С. М. Айрапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследованы деформационнопрочностные свойства композитов на основе пластифицированного поливининилхлорида, наполненного мелом, обработанным латексами поливинил ацетата и сополимера винилацетаткротоновая кислота, а также для сравнения необработанным мелом. Показано, что модификация мела карбоксилатным сополимером, несмотря на несовместимость модификатора и матричного полимера, приводит к наибольшему усилению адгезионного взаимодействия на границе раздела фаз, что позволяет в некотором пределе степеней наполнения получать композиты, сравнимые по прочностным показателям с материалами, наполненными необработанным мелом. Ստացվել են երեք տիպի կոմպոզիտներ պլաստիֆիկացված պոլիվինիլքլորիդի (ՊՎՔ) հիման վրա՝ լցոնված չմշակված, պոլիվինիլացետատի և վինիլացետատկրոտոնաթթու համապոլիմերների լատեքսներով ձևափոխված կավիճներով և ուսումնասիրվել են նրանց մեխանիկական հատկությունները: Ցույց է տրվել, որ համապոլիմերային ձևափոխիչի օգտագործումը առավելագույնս է նպաստում ադհեզիոն փոխազդեցության աճին միջֆազային սահմանի վրա, որը և թույլ է տալիս լցոնման որոշ սահմաններում ստանալ նյութեր, որոնք իրենց ամրությամբ մոտ են ՊՎՔչմշակված կավիճ կոմպոզիտներին: The comparative mechanical characteristics for polyvinyl chloride filled with untreated chalk, the chalk coated by polyvinyl acetate and vinyl acetate-crotonic acid copolymer have been investigated. The chalk surface treatment with modifiers, especially, with carboxylated copolymer in spite of their incompatibility with polyvinyl chloride (PVC) leads to interfacial adhesion enhancement.
Keywords: Polymeric Chemistry