Азинилоксипиридазины - В. В. Довлатян; Т. А. Гомкцян; М. Г. Оганисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Показано, что калиевая соль малеингидразида (I) c 2.4-дихлор-6-метилпиримидином образует продукт региоселективного взаимодействия – 3-окси-6-(2’-хлор-4’-метилпиримидинил-6’)оксипиридазин (II), а с хлоридами триметилазиниламмония (III) – азинилоксипиридазины (IV). Синтезированы пиримидинил-5-оксипиридазоны (VI) путем получения и гетероциклизации α-(пиридазонил)-оксиацетоуксусного эфира. Մալեինհիդրազիդի կալիումական աղի և 2,4-դիքլոր-6-մեթիլպիրիմիդինի ընտրողական փոխազդեցությունից ստացվում է 3-հիդրօքսի-6-(2’-քլոր-4’-մեթիլպիրիմիդինիլ-6’)օքսիպիրիդազին: Վերը նշված աղը փոխազդում է նաև տրիմեթիլազինիլամոնիումի քլորիդների հետ, առաջացնելով համապատասխան ազինիլ(տրիազինիլ, պիրիմիդինիլ) օքսիպիրիդազիններ: Պիրիմիդինիլ-5-օքսիպիրիդազոն¬ները ստացվում են α-(պիրիդազոնիլ)-օքսի ացետոքացախաթթվական էսթերների հետերոցիկլացումից: By the selective intereaction of potassium salt of maleinhydrazide and 2,4-dichloro-6-methylpyrimidine 3-hydroxy-6-(2’-chloro-4’-methylpyrimidinyl-6’)oxypyridazine is obtained. Above mentioned salt also reacts with trimethylazinylammonume chlorides forming corresponding azinyl(triazinyl, pyrimidinyl)oxypyridazines. Pyrimidinyl-5-oxypyridazoes are obtained by heterocyclization of α-(pyridazonyl)-oxyactoacetic esters.
Keywords: Organic Chemistry