Экстракционно-фотометрическое определение железа метиловым зеленым в природных и сточных водах - Ж. М. Арстамян; Г. Т. Мушегян; С. Д. Егиазарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано взаимодействие хлоридного анионного комплекса железа (III) с основным красителем трифенилметанового ряда – метиловым зеленым. Установлены оптимальные условия образования и экстракции ионного ассоциата: кислотность водной фазы, концентрация красителя, подчиняемость основному закону фотометрии, состав ионного ассоциата и т.д. Разработанная методика применена для определения железа в минеральной воде “Джермук” и в промстоках. Հետազոտված է երկաթի/III/ քլորիդային անիոնային կոմպլեքսի փոխազդեցությունը տրիֆենիլմեթանային շարքի ներկանյութ մեթիլ կանաչի հետ: Առաջացած իոնական ասոցիատը միանվագ լուծահանվում է դիքլորէթանի և բենզոլի /2:1/ հարաբերությամբ խառնուրդով 7,0-8,0 Մ աղաթթվի միջավայրում: Ուսումնասիրված է երկաթին ուղեկցող տարրերի խանգարիչ ազդեցությունը: Մշակված մեթոդը կիրառվել է “Ջերմուկ” հանքային ջրում և արտադրական հոսքաջրերում երկաթը որոշելու համար: An interaction of iron (III) chloride anionic complex with threephenylmethane basic dye-methylgreen has been studied. The molar ratio between iron (III) chloride complex and methylgreen in forming compound has been determined, which 1:1. The influence of accompanying and interfering elements on the determination of iron has been studied. Methods elaborated have been applied for determination of iron in mineral waters “Jermuk” and waste waters of galvanic plants.
Keywords: Analytic Chemistry