Синтез N-/β-(п-замещенных бензоил)этил/производных некоторых α-аминокислот - А. Г. Агабабян; Г. А. Геворгян; Л. М. Мкртчян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Синтезированы арилалифатические β-аминокетоны, содержащие аминокислотные фрагменты – N-/ β -(п-замещенные бензоил)этил/производные валина, лейцина, серина, треонина, гистидина, триптофана. Синтез осуществлен алкилированием свободных аминокислот гидрохлоридами замещенных β -диалкиламинопропиофенонов. Սինթեզվել են ամինաթթվային ֆրագմենտներ պարունակող արիլալիֆատիկ β-ամինակետոններ՝ վալինի, լեյցինի, սերինի, տրեոնինի, հիստիդինի, տրիպտոֆանի N-[β-(պ-տեղակալված բենզոիլ) էթիլ] ածանցյալներ: Սինթեզն իրականացվել է տեղակալված β-դիալկիլամինապրոպիոֆենոնների հիդրոքլորիդներով ամինա թթուների ալկիլացմամբ: Ներկայացված են միացությունների ՄՄՌ 1H սպեկտրները: Arylaliphatic β-amino ketones with amino acid residues – N-[β-(p-substituted benzoyl)ethyl] derivatives of valine, leucine, serine, threonine, histidine, tryptophane were synthesized. The synthesis were carried out via alkylation of amino acids by hydrochlorides of substituted β-dialkylaminopropiophenones. NMR 1H spectra of compounds were presented.
Keywords: Chemistry; Science; Organic Chemistry