Новые производные армепавина и изофугапавина - В. А. Мнацаканян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Взаимодействием натриевых солей фенольных изохинолинолиновых алкалоидов армепавина и изофугапавина с хлористым метиленом получены метиленбис[1-(4-оксибензил)-2-метил-6,7-диметокси-1,2,3,4-тетрагидроизохинолин] и метиленбис-(1,2-метилендиокси-10-оксиапорфин), соответственно. Реакцией калиевой соли армепавина с акрилонитрилом синтезирован 1-(4-цианэтилокси)бензил-2-метил-6,7-диметокси-1,2,3,4-тетрагидроизохинолин. Ֆենոլային իզոխինոլինային ալկալոիդներ՝ արմեպավինի և իզոֆուգապավինի նատրիումական աղերի փոխազդեցությամբ մեթիլենքլորիդի հետ ստացված են մեթիլենբիս[1-(4-օքսիբենզիլ)-2-մեթիլ-6,7-դիմեթօքսի-1,2,3,4-տետրա-հիդրոիզոխինոլինը] և մեթիլենբիս(1,2-մեթիլենդիօքսի-10-օքսիապորֆինը): Արմեպավինի կալիումական աղի և ակրիլոնիտրիլի փոխազդեցությամբ ստացված է 1-(4-ցիանէթիլօքսի)բենզիլ-2-մեթիլ-6,7-դիմեթօքսի-1,2,3,4,-տետրահիդրոիզոխինոլինը: Methylene bis[1-(4-oxybenzyl)-2-methyl-6,7-dimethoxy-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline] and methylene bis(1,2-methylendioxy-10-oxyaporphin) were synthesized by treating of sodium salts of phenolic alkaloids-armepavine and isofugapavine with dichloromethane. Potassium salt of armepavine reacts with acrylonitrile giving 1-(4-cyanoethyloxy)benzyl-2-methyl-6,7-dimethoxy-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline.
Keywords: Organic Chemistry