О перспективных направлениях практического применения нефелиновых и псевдолейцитовых сиенитов Армении - А. А. Ханамирова (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Նեֆելին և պսևդոլեյցիտ սիենիտների Թեժսարի հանքավայրը հանքապարների բաղադրությամբ, կառուցվածքով, հումքի պաշարով (2 մլրդ. տ.) լինելով եզակի՝ հանդիսանում է Հայաստանի ազգային սեփականությունը և արժանի է պատշաճ ուշադրության: Նշված են Հայաստանի նեֆելին և պսևդոլեյցիտ սիենիտների տարբեր ասպարեզներում կիրառման գործնական ճանապարհները, որոնք համաշխարհային պրակտիկայում համարվում են ավանդական խեցեգործական, ապակեգործական, կաշվի, փայտամշակման, ռետինատեխնիկական, ագրոտեխնիկական բնագավառները: Հայաստանի նեֆելին և պսևդոլեյցիտ սիենիտները ներկայացնում են հեռանկարային հումք նաև քիմիական նյութերի լայն կոմպլեքսի ստացման համար (հեղուկ ապակի, շիբ, սիլիկաժել, բորակ, կրիոլիտ, պերմուտիտ, ուլտրամարին), որոնք կարող են օգտագործվել ժողովրդական տնտեսության տարբեր բնագավառներում: Vast deposits (2 milliard t.), of Nepheline and pseudo-leucite syenites of Tejsar is considered unique by its composition and structure. Its truly can be considered as a national property of Armenia and requires due attention.There are many fields for practical application of nepheline and pseudo-leucite syenits of Armenia as our investigations attest. Conventionally, they are used in ceramic, glass, tanning, woodworking, textile, rubber technical, and agrochemical and other fields. Nepheline and pseudo-leucite syenites rocks are considered perspective for the production of broad range of chemical products (liquid glass, alums, silicagel, cryolite, permutits, saltpeter, ultramarine).
Keywords: Chemistry