Формирование марзпанства Аран и включение в его состав армянских областей Арцах и Утик - Тигран Геворгян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
387 թ. Սասանյան Պարսկաստանն ու Հռոմեական կայսրությունը նվաճեցին և բաժանեցին Մեծ Հայքի թագավորությունն ու ամբողջ Այսրկովկասը: Այնուհետև Սասանյան Պարսկաստանը ձեռնամուխ եղավ տարածաշրջանի թագավորությունները վերացնելու և դրանց տեղում վարչաքաղաքական նոր միավորներ` մարզպանություններ, ստեղծելու գործին: In 387 Sassanid Persia and the Roman Empire conquered and divided the kingdom of Greater Armenia and all Transcaucasian region. Then Sassanid Persia started to eliminate the regional kingdoms and to found new administrative and political units, marzpanutyuns, in their place.
Keywords: History; Ancient History; D History