Миграционное законодательство Республики Армения (1918–1920 гг.) - Изабелла Мурадян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայաստանի Հանրապետության 1918–1920 թթ. միգրացիոն օրենսդրությունն այն մեկնակետն է, որից սկիզբ է առնում հայկական միգրացիայի խնդիրների լուծումը պետական մակարդակով: Օրենսդրական ակտերի զգալի մասն ուղղված էր փախստականների, կանանց և որբերի կարգավիճակի բարելավմանը, նրանց համար աշխատատեղերի ստեղծմանը, հողահատկացմանը և այլն: Ուշադրության են արժանի նաև այն ակտերը, որոնք միտված էին Երևան քաղաքի բեռնաթափմանը` միգրանտների վերաբնակեցմանը, մի շարք հիմնարկների, նախարարությունների Երևանից դուրս տեղափոխելուն և այլն: Հայաստանի Հանրապետության 1918–1920 թթ. միգրացիոն օրենսդրությունը հետաքրքիր աղբյուր է ոչ միայն պատմաիրավական, այլև ժամանակակից իրականության համատեքստում: Migration legislation of the Republic of Armenia in 1918–1920 is the basis from which starts the regulation of Armenian migration problems on the state level. Majority of legislation acts was designed to improve the status of migrants, women and orphans, create working places for them, give plots of land, etc. Those acts which were aimed at resettlement of migrants, transfer of some ministries, enterprises from Yerevan, etc., are worth attention, too. Migration legislation of the Republic of Armenia of 1918–1920 is an interesting source not only in the historical-law context, but also in present reality.
Keywords: History; Law; Political Science; D History; J Political Science