Иллюстративный цикл интерполяции «Барзу-нама» из «Шах-нама» Фирдоуси 1830 г. - Раиса Амирбекян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ենթադրվում է, որ Ֆիրդուսու «Շահ-Նամա» պոեմի ընդմիջարկությունները մեծ մասամբ գրվել են 11—12-րդ դարերում: Օգտագործելով հին, էպիկական ավանդույթը՝ հեղինակները (Ամին,Աթայի և ուրիշներ )և ավելի հաճախ անանունները, ձգտել են ստեղծել «Շահ -Նամայում» եղածների նման նոր, համանուն պատումներ: Ընդմիջարկությունները հաստատուն կերպով մտել են այս ստեղծագործության ընդօրինակությունների մեջ և իրենց ճշգրիտ տեղն ունեն այս կամ այն դաստանների միջև։ «Բարզու-Նամա» ընդմիջարկությունը առավել հաճախ է հանդիպում «Շահ-Նամայի» ընդօրինակություններում: Interpolations to Ferdowsis «Sah-nama» were presumably written mostly in the 11th and 12th centuries. Their writers, frequently anonymous, utilized the old epic tradition and strove to create new stories analogous to those contained in the «Sah-nama».One such interpolation is the «Barzu-nama», which supplemented the cycle of legend՝- about the Sistan hero Rustam. This interpolation is encountered quite often in the manuscript copies of the «Sah-nama» beginning in the Safavid period.
Keywords: Literature; Language and Literature