Поэмы Ильи Чавчавадзе и Ованеса Туманяна - Е. А. Алексанян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հոդվածը նվիրված է հայ և վրաց մեծ գրող հումանիստներ Հովհ. Թումանյանի և Իլյա Ճավճավաձեի ստեղծագործության համեմատական քննությանը։ Աոաջին անգամ փորձ է արվում ընտրովի կտրվածքով դիտել երկու պոետների մոտ պոեմի ժանրի ընդհանրությունները,այն է՝ հայրենասիրություն, հերոսական բողոք, մարդկային անձնազոհություն և այլ սոցիալ-բարոյական հիմնահարցերի գեղարվեստական մարմնավորում։ Հոդվածում համեմատական կտրվածքով դիտվում են Ի. Ճավճավաձեի «Մայր և որդի», «Տեսիլք», «Մի քանի պատկեր կամ դեպք ավազակի կյանքից», «Դիմիտրի ինքնազոհող» և Հ. Թումանյանի «Հին կռիվը», «Հառաչանք», «Թմկաբերդի առումը» և «Մերժած օրենք» պոեմները։
Keywords: Literature; Language and Literature