Турецкий публицист прошлого века о Восточном вопросе - Ю. А. Петросян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում «Հերցեգովինայի հարցի շուրջ» հազվադեպ գրքույկի (Փարիզ, 1875) ընձեռած նյութերի հիման վրա վերլուծվում են թուրքական սահմանադրական շարժման պարագլուխներից մեկի՝ Ալի Սուավիի հայացքները Արևելյան հարցի վերաբերյալ։ Ցույց է տրվում, որ իսպառ ժխտելով Օսմանյան կայսրության մեջ ոչ թուրք ժողովուրդների ազգային-ազատագրական պայքարի գոյության փաստը, Ալի Սուավին Արևելյան հարցը ներկայացնում էր որպես մեծ տերությունների բանսարկությունների հետևանք, պրոպագանդում էր օսմանիզմի դոկտրինան, որի էությունը թուրքական սուլթանի բոլոր հպատակներին «օսմաններ» հռչակելն էր՝ անկախ նրանց ազգային և կրոնական պատկանելությունից։
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science