Трагические события а Западной Армении по историческим песням курдов - О. Дж. Джалилов (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
XIX դարի վերջին և XX դարի սկզբին Արևմտյան Հայաստանում օսմանյան պետության վարած ազգահալած քաղաքականությունը ավարտվեց 1915 թ. հայ ժողովրդի մասսայական սպանդով։ Այդ տարիների ողբերգական իրադարձությունները լայն արձագանք են գտել համաշխարհային հասարակայնության շրջանում։ Քրդական հարուստ բանահյուսության մեջ պահպանվել են բազմաթիվ երգեր, ուր քուրդ աշխատավոր մասսաները իրենց համակրանքն են արտահայտել գոյատևման համար պայքարի ելած հայ հերոս մարտիկների դիմադրական շարժման հանդեպ։
Keywords: History; Political Science; Armenian Genocide (1915); Folk, National and Ethnic Music; D History; J Political Science; M Music and Books on Music; M Music