Материалы об организации управления Восточной Армении в 1827—1828 гг. - В. Г. Тунян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
XIX դարի 20-ական թթ. վերջի ռուս-պարսկական պատերազմը հայրենասիրական վերելք առաջ բերեց հայ ժողովրդի տարբեր խավերում։ Մի շարք հայ գործիչներ ձգտում էին վերականգնել հայկական պետականությունը Ռուսական կայսրության կազմում, սակայն Նիկոլայ I-ը թույլատրեց լոկ Հայկական մարզի ստեղծումը։ Հրապարակվող վավերագրերը, որոնք ընդգրկում են 1827 թ. հուլիսից մինչև 1828 թ. ապրիլն ընկած ժամանակահատվածը, ընդլայնում են Արևելյան Հայաստանը Ռուսաստանին միանալու հարցով զբաղվող հատուկ օրգանների ձեռնարկած միջոցառումների աղբյուրագիտական հիմքը, լրացնում են ժամանակի ազգային-այատագրական շարժման ներկայացուցիչների գործունեության մասին մեր ունեցած տեղեկությունները, տվյալներ են պարունակում Երևանի ժամանակավոր վարչության գործունեության վերաբերյալ։
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science