Турецкие реформаторы XIX в. и освободительная борьба нетурецких народов Османской империи - Ю. А. Петросян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում ցույց է տրվում, որ Օսմանյան կայսրության ոչ թուրք ժողովուրդների ձգտումը՝ ազատագրվել օսմանյան սուլթանների իշխանությունից, և այդ ձգտումը ճնշելու հետ կապված աճող ռազմաքաղաքական դժվարությունները այն կարևոր գործոններից էին, որոնք կայսրության կառավարող շրջաններին ստիպում էին ռեֆորմների դիմել։ Ուշագրավ է այն հանգամանքը, որ այդ երկրի պետական, սոցիալական և ռազմական ինստիտուտների վերակառուցման ուղղությամբ սուլթանի և Բ. Դռան ձեռնարկած առավել կամ պակաս նշանակալից քայլերը հաջորդում էին կայսրության ոչ թուրք ժողովուրդների ազատագրական պայքարում տեղի ունեցած խոշոր իրադարձություններին։
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science