Храм Звартноц: причины и время разрушения - С. А. Пирузян; А. С. Матевосян; Л. В. Шахсуварян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Զվարթնոցի կործանման մասին հայ մատենագիրները որոշակի տեղեկություններ չեն հայտնում. ոմանք գրում են, որ այն փլվել է երկրաշարժից, իսկ ոմանք՝ որ օտար նվաճողները կործանել են: Այդպիսի երկվությունը արտացոլված է նաև Զվարթնոցի ճարտարապետությանը նվիրված ժամանակակից ուսումնասիրություններում։ Իհարկե, ավելի հավանական պատճառը երկրաշարժն է, որը պատմատականորեն փաստարկված է Ս. Մնացականյանի աշխատանքում: Որոշակի չէ Զվարթնոցի կործանման թվականը, չկան ուսումնասիրություններ նաև տաճարի շինվածքի կոնստրուկտիվ առանձնահատկությունների, նրա դինամիկ հատկությունների ու սեյսմակայունության վերաբերյալ:
Keywords: History; D History; N Fine Arts; NA Architecture