Образование армянской колонии в Астрахани - В. А. Хачатурян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հայկական գաղթավայրերի հետքերը նկատվում են միջնադարյան Պովոլժյեի քաղաքական և տնտեսական գրեթե բոլոր կենտրոններում՝ խազարական Իթիլում, Մեծ Բուլգարում, Ոսկե Հորդայի Սարայ-Բատուում և Սարայ-Բերկեում, ինչպես նաև Կազանի և Աստրախանի խանություններում։ Ռուսական Աստրախանում հայերը ապրել են փաստորեն երկրամասը Ռուսաստանին միացնելու ժամանակվանից (1556 թ.)։ Ի տարբերություն մի շարք այլ հայկական գաղթավայրերի, Աստրախանի հայկական գաղութր ծագել է ոչ թե ինչ-որ կառավարական միաժամանակյա որոշմամբ կամ զանգվածային գաղթի հետևանքով, այլ հայ վերաբնակիչների աստիճանական ներթափանցման և ավելացման շնորհիվ։
Keywords: History; D History; AD Armenian Diaspora