«Тифлисские ведомости» об Армении и армянах - С. М. Саядов (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Ներկայացվող հաղորդումը վերաբերում Է «Тифлисские ведомости» պարբերականում, նրա հրատարակության տարիներին (1828—1832) Հայաստանի և հայկական կյանքի վերաբերյալ տպագրված բազմաբնույթ և, ինչպես մեզ թվում Է, ուշագրավ նյութերին։ Սկզբում տրվում են համապատասխան տեղեկություններ պարբերականի մասին։ Այնուհետև շարադրվում են (կարևոր մեջբերումներով) նյութերը, հետևյալ կարգով. 1. պաշտոնական հաղորդումներ, 2. ոուս-պարսկական, ռուս-թուրքական պատերազմները, 3. պատմությանը վերաբերող նյութեր, 4. վիճակագրական տվյալներ, 5. ճանապարհորդական նոթեր, նամակագրություն, 6. գիտություն և լուսավորություն, 7. ագզազրություն, 8. արտասահմանյան հայերին վերաբերող նյութեր։ Պարզորոշ երեում Է, որ պարբերականը մեծ տեղ Էր հատկացնում հայկական կյանքի ամենատարբեր ոլորտներին։ Մեջբերվող նյութերը, մեզ թվում Է, արժեքավոր են հատկապես XIX դարի առաջին երեք տասնամյակների Հայաստանի պատմության, Էկոնոմիկայի, ազգագրության և այլ հարցերի ուսումնասիրության համար։
Keywords: History; General Works; Պարբերական; D History