Полемон, царь Армении - В. П. Яйленко (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Մեր դարի 20-ական թթ. բազմիցս հրատարակվել է Ամֆիպոլսում գտնված հունարեն նվիրատվական մի արձանագրություն։ Սույն հաղորդման մեջ առաջարկված նոր վերծանումն ու ընթերցումր թույլ են տալիս, որռշ դիտողություններ անել Հայաստանի մ. թ. I դարի առաջին կեսի պատմության վերաբերյալ։ Արձանագրության մեկնաբանությունից պարզվում է, որ Միհրդատ Իբերացուն Հռոմ ետ կանչելուց ու կալանավորելուց հետո, մ. թ. 38 թ. Կալիգուլան Հայաստանի գահին հաստատեց Պոլեմոնին՝ Պոնտոսի Պոլեմոն թագավորի ավագ որդուն, որր չի հիշատակված սկզբնաղբյուրներում և որի գոյության մասին միակ վավերական փաստը պահպանված է վերոհիշյալ արձանագրության մեջ։
Keywords: History; Auxiliary Sciences of History; Ancient History; Inscriptions; Epigraphy; D History