Общее и особенное в классических направлениях армянской литературы - Э. М. Джрбашян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում տրվում է հայ նոր գրականության հիմնական ստեղծագործական ուղղությունների՝ կլասիցիզմի, ռոմանտիզմի, ռեալիզմի և սիմվոլիզմի բնութագիրը հետևյալ երկու խնդիրների տեսանկյունից, ա) ցույց տալ այն ընդհանուր տիպաբանական հատկանիշները, որոնցով այդ ուղղությունները կապվում են արևմտաեվրոպական և ռուսական գրականության համապատասխան երևույթների հետ, բ) բացահայտել ազգային կյանքի հանգամանքներով և գեղարվեստական ավանդույթներով պայմանավորված յուրահատկությունները, որոնք բնորոշ են այդ ուղղությունների համար հայ գրականության մեջ։
Keywords: Literature; Language and Literature