Переселение армян из Персии и Турции в Закавказье после присоединения Восточной Армении к России - Н. А. Тавакалян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
1826—1828 թթ. ռուս-պարսկական պատերազմից հետո, Թուրքմենչայի պայմանագրի համաձայն, Արևելյան Հայաստանը ընդմիշտ ազատագրվեց շահական Պարսկաստանի դարավոր բռնակալական լծից և միացավ Ռուսաստանին: Սակայն հայ ժողովրդի մի զգալի մասը դեռ մնում էր Պարսկաստանի տիրապետության տակ՝ նրա հողում։ Թուրքմենչայի պայմանագրի 15-րդ հոդվածի համաձայն Պարսկաստանում բնակվող հայերն իրավունք ստացան ներգաղթելու իրենց ազատագրված հայրենիքը։ Թողնելով իրենց բնակավայրերը, սեփականությունն ու ունեցվածքը, կարճ ժամանակաընթացքում Պարսկաստանից Արևելյան Հայաստան ներգաղթեց մոտ 45 հազար հայ բնակչություն։
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science