Восток в творчестве В. Я. Брюсова - М. Л. Мирза-Авакян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում քննարկվում է Բրյուսովի ստեղծագործության մեջ Արևելքի պատկերի ձևավորման ընթացքը։ Աոաջին փուլում (1896—1910) Բրյուսովն աստիճանաբար ազատագրում է այդ կերպարը էկզոտիկայի ավանդական նստվածքներից։ Ղրիմ և Կովկաս կատարած առաջին և երկրորդ ուղևորությունների ընթացքում կովկասյան բնության կոնկրետ պատկերն օգնում է բանաստեղծին հաղթահարելու իմպրեսիոնիստական կանոնը սիմվոլիստների բնանկարային գեղանկարչության մեջ։ Երկրորդ փուլում (1910 —1917) Բրյուսովը նվիրվում է Արևելքի հնագույն մշակույթների ուսումնասիրությանը. 1914 թ. սկսած նա հրապուրվում է հայոց պատմությամբ, հայ արվեստով ու պոեզիայով։ Հոդվածում մեկնաբանվում են Բրյուսովի պատմագիտական և գրականագիտական աշխատությունները Արևելքի, մասնավորապես, հայկական արվեստի ու մշակույթի մասին։
Keywords: History; Literature; Language and Literature; D History