Восстание Абаза-паши по армянским источникам - С. А. Мамедов (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում, ըստ Գրիգոր Դարանաղցու ժամանակագրության, Սիմեոն Լեհացու ուղեգրության, թուրքական աղբյուրների և գրականության տվյալների, ցույց Է տրվում, որ Աբազա փաշայի ապստամբությունը ընդգրկում Էր համարյա ողջ Փոքր Ասիայի արևելյան մասը։ Իր ելույթները նա ուղղում Էր օսմանյան կառավարության բռնակալ ներկայացուցիչների՝ ենիչերիների դեմ։ Աբազա փաշայի գլխավորած շարժումը ոչ միայն խոչընդոտում Էր թուրքական զորքերի առաջխաղացումը դեպի Անդրկովկաս, այլև զգալի թվով ենիչերական զորամասերի ստիպում Էր երկարատև ու ապարդյուն կռիվներ մղել ապստամբ զորքերի դեմ։
Keywords: History; D History