Манук-бей и его дипломатическая деятельность - Дж. С. Фаньян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում բերված են հետաքրքիր տեղեկություններ Մանուկ-բեյի (Մանուկ Միրզայանի) կյանքի ու քաղաքական գործունեության մասին: Մանուկ — բեյը ոչ միայն մեծահարուստ վաճառական էր, այլև նշանավոր պետական գործիչ ու դիվանագետ։ Վարելով բարձր պաշտոններ օսմանյան կայսրության մեջ, նա գործոն մասնակցություն է ունեցել XVIII դարի վերջի և XIX դարի սկզբի ռուս-թուրքական հարաբերություններում։ Անձամբ ծանոթ է եղել ռուս հռչակավոր գեներալներ Կուտուզովի, Բագրատիոնի, Ռաևսկու և այլոց հետ։ Ունենալով ռուսական կողմնորոշում, Մանուկ-բեյը աշխատել Է ամեն կերպ պաշտպանել Ռուսաստանի շահերը: Նա միաժամանակ աջակցել Է թուրքական բռնապետության դեմ ուղղված ինչպես հայ, այնպես Էլ մերձդանուբյան ու բալկանյան ժողովուրդների ազատագրական շարժումներին։
Keywords: History; Biography; Auxiliary Sciences of History; Diplomacy; D History; J Political Science