Армяно-греческие этногенетические контакты по данным сравнительно-исторической фонологии - О. С. Широков (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Միայն հունարենում և հայերենում գոյություն ունեն հպական բաղաձայնների եռանդամ շարքեր, որոնք հակադրվում են միմյանց լարվածությամբ և ձայնեղությամբ։ Հայերենի չեզոք (շնչեղացված) II շարքին (փ, թ, ք) ծագումնաբանորեն համապատասխանում Է հունարենի I լարված բաղաձայնների շարքը (Р, Т, К ), հունարենի 2 չեզոք շարքին (ph, th, kh)՝ հայերենի III ձայնեղ բաղաձայնների շարքը ( բ , դ, գ), իսկ հայերենի I լարվածների շարքին (պ, տ, կ)՝ հունարենի ձայնեղների 3 (В, D, G) շարքը։
Keywords: Philology; Linguistics; Language and Literature