Роль и значение морфологической классификации армянских диалектов Р. Ачаряна в развитии армянской диалектологии - А. С. Гарибян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Բարբառների դասակարգումը կատարվում է բարբառախմբերը ճանաչելու և դրանց մեջ մտնող բարբառների առանձնահատկությունները գիտակցելու նախադրյալներ ստեղծելու նպատակով։ Այդ նպատակին լավագույնս ծառայում է միահատկանիշ դասակարգումը։ Ակադեմիկոս Հրաչյա Հակոբի Աճաոյանը առաջարկել Է հայոց լեզվի բարբառները դասակարգել ըստ բայերի սահմանական ներկայի և անցյալի անկատարի կազմության, որի կիրառումով նա հայտնաբերել Է երեք ճյուղ (ում, կը, ել)։ Այդ ճյուղերի մեջ դասավորելով` նա իր «Հայ բարբառագիտություն» դարագլուխ կազմող աշխատության մեջ նկարագրել է հայերենի 31 բարբառներ։
Keywords: Philology; Linguistics; Language and Literature