К хронологии восстания, возглавленного Иванэ Орбели - А. Г. Маргарян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
XI— XIII դդ, Վրաստանի պատմության բնորոշ առանձնահատկություններից մեկը ներդասակարգային պայքարն էր թագավորական իշխանության և մեծատոհմիկների զորեղ խավի միջև: Նրա նշանակալից դրվագներից էր Օրբելիների իշխանական տան գլխավորությամբ կազմակերպված ապստամբությունը։ Սկզբնաղբյուրները այն թվագրում են տարբեր տարիներով, և ապստամբության ժամանակագրությունը դեռևս կարոտ է ճշգրտման ։ Ըստ դեպքերի անմիջական ժամանակակից և ականատես Դավիթ Քոբայրեցու հիշատակարանի, ապստամբությունը սկսվել է 1176 թ. ապրիլի 11-ի արևի խավարումից հետո և հիշատակարանի գրության ժամանակ (1177 թ. փետրվարի 4-ից մինչև օգոստոսի 10-ը ) այն արդեն ճնշված է եղել։ Հետևաբար կարելի է եզրակացնել, որ ապստամբությունը սկսվել է 1176 թ. գարնանը կամ ամռանը, իսկ ավարտվել է մինչև 1177 թ. օգոստոսի 10-ը։
Keywords: History; Medieval History; D History