Современное состояние изучения армянских ларингалов - Джон А. К. Греппин (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Լեզվաբանության մեջ կոկորդայինների տեսության ուսումնասիրությունը թևակոխել է իր տասներորդ տասնամյակը։ Երբ 1879 թ. Ֆերդինանդ դե Սոսյուրը ներկայացրեց այն, նրանում հայերենը հիշատակվում էր որպես մի լեզու, որի վրա կոկորդայինները թողել էին իրենց հետքերը։ Հետագայում, սակայն, այդ տեսությամբ զբաղվողները չեն անդրադարձել հայերենին՝ մասամբ այն չիմանալու պատճառով: Արևմտյան լեզվաբանները սկսեցին հիշատակել հայերենը 1950-ական թթ., երբ կոկորդայինների տեսությունը ապրեց իր նոր վերածնունդը։ Հոդվածում քննարկվում են կոկորդայինների տեսությանն անդրադարձած արևմտաեվրոպական և ամերիկյան լեզվաբանների շուրշ 90 ուսումնասիրություններ, ընդ որում տրվում են նրանցում ձեռք բերված նվաճումները և թերությունները։ Հոդվածում բերված մի շարք փաստերը վկայում են հայերենում կոկորդայինների արտացոլման մասին։
Keywords: Philology; Linguistics; Language and Literature