Основные результаты раскопок древнего Арташата в 1970—1973 годах - Б. Н. Аракелян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Արտաշատը հիմնադրվել է մ. թ. ա. 180-170-ական թթ. և շուրջ 500 տարի հանդիսացել է հայկական թագավորության վարչա -քաղաքական միավորիչ կենտրոնը՝ մայրաքաղաքը։ Արտաշատի հնագիտական պեղումները ձեռնարկվեցին 1970-ական թթ. և այդ, ինչպես և հաջորդ 1971 թ. կրում էին ավելի հետախուզական բնույթ, իսկ 1972 և 1973 թթ. համեմատաբար լայն ծավալ ստացան։ Պեղումների և հնագիտական դիտողությունների շնորհիվ պարզված է, որ Արտաշատր զբաղեցրել է շուրջ 400—500 հեկտար տարածություն և եղել է շատ ավելի մեծ քաղաք, քան մինչև պեղումները կարելի էր ենթադրել:
Keywords: History; Auxiliary Sciences of History; CC Archaeology; D History