Город Кутуме урартских источников - О. О. Карагезян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Մինուայի երկու արձանագրություններում հիշատակվում է Ալզե երկրի Կուտումե բնակավայրը գրավելու և այնտեղ ամրոց կառուցելու մասին։ Նկատի ունենալով այն հանգամանքը, որ Ալզե երկիրը հետագայի Աղձնիքն է և ուրարտացիները մ. թ. ա . 810 թ. այնտեղ կարող էին ներխուժել միայն Վանա լճի հարավ-արևմտյան կողմերից, ուստի ուրարտական Կուտումե բնակավայրը կարելի է տեղագրել հենց այդ մասերում։ Հետևաբար, այն կարող է լինել հայ պատմագրության Կոտոմ բնակավայրը։ Ընդ որում, ինչպես Կուտումե քաղաքը ունեցել է իր ամրոցը և մտել է Ալզե երկրի կազմի մեջ, այնպես էլ Կոտոմ բնակավայրը ունեցել է իր ամրոցը (հավանաբար նույն ուրարտականը, կամ նրա հիմքի վրա հետագայում կառուցվածը) և նույնպես մտել է Աղձնիքի կազմի մեջ: Այս բոլորը խիստ հավանական են դարձնում սույն Կուտումե > Կոտոմ անցումը և վերոհիշյալ տեղորոշումը։
Keywords: History; Auxiliary Sciences of History; Ancient History; CC Archaeology; D History