Сирийские источники по истории Закавказья X-XIV веков - Р. А. Гусейнов (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Միջնադարյան ասորական մատենագրությունը հարուստ է նաև պատմագրական երկերով, որոնց հեղինակները հաճախ իրենց նկարագրած իրադարձությունների ժամանակակիցներ ու ականատեսներ են եղել։ Անդրկովկասի ժողովուրդների պատմությանը վերաբերող հաղորդումների առումով այդ մատենագիրներից նշանավոր են Եղիա Բար-Շինային («Ժամանակագրություն»), Միքայել Ասորին, որի «Ժամանակագրությունը» (համառոտումով) միջնադարում թարգմանվել է հայերեն, «1234 թ. Անանուն ժամանակագրությունը», նշանավոր Բար-Հեբրեոսը («Տիեզերական պատմություն») և մի անանուն հեղինակ, որի երկը կոչվում է «Պատմություն մար Յաբալահի III-ի և Սաում Րաբիի»։
Keywords: History; Medieval History; D History